Toiminta

VIRKISTÄYTYMISPÄIVÄ EERIKKILÄSSÄ 22.8.2015

Ammattiosastomme väki kävi virkistäytymässä Eerikkilän urheiluopistolla lauantaina 22.8.2015.
Vaikka ilmoittautumisaikaa jatkettiinkin, tilaisuuteen tarttui vain reilut parikymmentä jäsentä.

 

Tilausbussi starttasi aamulla Kiasman edestä ja olimme Eerikkilässä parahiksi aamiaisaikaan.

Maittavan aamiaisen jälkeen kisailimme joukkueina Härkätien haasteen voitosta. Kisa oli leikkimielinen, mutta harva säästyi mustelmilta – sen verran tosissaan edettiin temppuradalla.

 

Sää oli kesäisen helteinen, joten hikikin tuli lumikenkäillessä suopursujen seassa.

 

Nälkä ei vielä tainnut vaivata, mutta suuntasimme kuitenkin lounaalle ja sen jälkeen ohjelmassa oli kehonhuoltoa Core-rullalla. Salissa kuuluneista äänistä päätellen huollettavia, kipeytyneitä, venytystä kaipaavia lihaksia löytyi itse kultakin.

 

Palasimme ulos ja vaelsimme luontopolkua Hämeen luontokeskukselle, jonne oli katettu päiväkahvit. Maisemien ihailun lomassa porukka maisteli mustikoita ja osa tutustui geokätköilyynkin.

 

Rantasauna oli lämmennyt sillä aikaa ja pääsimme nauttimaan löylyistä ja lämpimästä järvivedestä. Aika tuntui lentävän kauniissa säässä ja ennen kotiinpaluuta oli ehdittävä vielä iltapalalle, jota voi aivan hyvin kutsua illalliseksikin.

 

Virkistyspäivä oli nimensä veroinen, kiitos siitä Minnalle, joka hoiti järjestelyt, urheiluopiston tarjoamalle puitteille ja ohjelmalle ja tietenkin meille itsellemme!

Teksti ja kuvat:Tuula Salonen

Palmsen-kartano
Suomenlahden rannalla
Sagadin-kartano
Rakveren kaupunkia
Tarvas-patsas

Ammattiosasto 104:n kulttuuri-ja virkistysmatka 19.-21. 9. 2014

Kauniina syyskuun lopun perjantaina kokoontui iloinen joukko NaLa:n hoitajia Kiasman eteen, tarkoituksena matkustaa Viron Rakveren kylpylähotelliin.

Bussikuljetus Länsisatamaan aloitti matkamme. Oli mukavaa jättää matkapakaasit autoon ja suunnata käsilaukku kainalossa laivaan.

Rakveressä meitä odotti kylpylähotelli Aqua, johon majoituimme sutjakkaasti. Kaikki kylpylän palvelut kuuluivat hotellissa yöpyville. Useita saunoja testattiin, porealtaissa pulikoitiin ja vesiliukumäkikin tuli joidenkin kohdalla koetuksi.

Yhteinen illallinen oli vuorossa ensimmäisenä iltana. Sen jälkeen jokainen vietti aikaa parhaaksi katsomallaan tavalla.

Lauantai oli tiedossa bussimatkailua Lääne - Virumaalle eli Länsi- Virumaalle, joka sijaitsee Suomenlahden rantamilla Tallinnasta itään. Kulkemamme tie oli suora, kuin viivaimella vedetty. Innokkaimmatkin pyöräilijät olivat sitä mieltä, että sitä pitkin polkeminen olisi suuri haaste.

Kolme kartanoa odotti meitä Lahemaan kansallispuistossa. Ensimmäiseksi saavuimme Palmsen entistettyyn barokkikartanoon. Siellä oppaamme Saima kertoi meille minkälaista elämää siellä on entisaikaan vietetty.

Sieltä suuntasimme Vihulaan, kauniisti entisöityyn 1500-luvulta peräisin olevaan kartanomiljööseen. Nykyinen päärakennus on rakennettu 1890-luvulla tulipalossa tuhoutuneen tilalle. Kuljeskelimme kartanon puistossa ja ihailimme erilaisia lampia. Kattohaikarat olivat jo silloin jättäneet seudun. Mekin jätimme kartanon taaksemme.

Teimme sitten pikkukierroksen ja kävimme Suomenlahden rannalla olevassa Altjan kalastajakylässä. Siellä asukkaat olivat tekemässä puutarhojensa syystöitä. Palavien oksien savu kutkutti nenää.

Viimeinen, vaan ei vähäisin kohteemme oli Sagadin kartano. Siellä toimii erialisia museoita, luontokoulu ja hotelli. Tarjolla oli myös puuesineisiin erikoistunut käsityöläisten kauppa. Monta sienikoria löysi iloisen ostajan. Ostosten tekemisen jälkeen saimme syödä hyvää ruokaa vatsamme täyteen.

Moni meistä oli tilannut jo etukäteen erilaisia hemmotteluhoitoja hotellin kauneussalongista, joten niihin moni suuntasi päiväretken jälkeen.

Toki tutustumisen arvoinen oli myös Rakveren kaupunki. Keskiajalta peräisin olevan linnoituksen rauniot, suuri Tarvas-patsas esimerkkeinä mainittakoon. Kyseinen sonnipatsas on tiettävästi Baltia suurin eläinpatsas. Rakveren uudistuneella keskusaukiolla on Arvo Pärtille, virolaiselle säveltäjälle omistettu patsas; Poika kuuntelemassa musiikkia.

Oli mukavaa matkailla hyvin hoidetulla reissulla, kiitos siitä kuuluu taas kerran Yrjösen Minnalle, joka oli järjestänyt kaiken oivasti meille.

Teksti: Tarja Ventelä

Kuvat: Reija Helmi-Johansson